Buro International Tielt (magazijn en kantoor) is open tijdens de kerstvakantie. Burocomfort Sint-Niklaas is gesloten van 24 dec. t.e.m. 1 jan. 2025. Fijne feestdagen!

Ergonomische voordelen van een zadelzitting

Heb je al eens gehoord van een zadelzitting? Deze bureaustoel brengt namelijk veel ergonomische voordelen met zich mee. We geven je graag meer info over wat een zadelzitting precies is, alle voordelen ervan, waarop je moet letten bij aankoop en welke kwalitatieve modellen er op de markt zijn.


1. Wat is een zadelzitting

Zoals de naam het zegt, is een zadelkruk een zitkruk met een zadelzitting, gelijkaardig aan een zadel bij het paardrijden. Meestal beschikken deze niet over een rugleuning om actiever te zitten, in tegenstelling tot een klassieke bureaustoel. Indien men een zadelkruk wil aanschaffen als alternatief van de bureaustoel is het beter te opteren voor een rugleuning.
Standaard zijn de zadelkrukken in hoogte verstelbaar en beschikken ze over een kruisvoet op wielen. De kwalitatievere modellen hebben de mogelijkheid om de zitting te inclineren.


2. Voordelen zadelzitting

Een zadelzitting zorgt voor een lichte voorwaartse kanteling van het bekken. Dit is de neutraalstand van het bekken met gevolg dat de rug ook met een neutrale kromming komt te staan . De neutrale houding zorgt ervoor dat je een gelijke drukverdeling ondervindt in de rug. Dit maakt het makkelijker om rechtop te zitten zonder verdeelde drukkrachten ter hoogte van rug of nek.

Een zadelzitting maakt het mogelijk hoger te zitten terwijl je nog steeds met je voeten op de grond kan steunen. Kleinere personen kunnen met behulp van een zadelzitting aan een hoger bureau plaatsnemen. Een zadelzitting biedt dus de oplossing voor vaste ingebouwde werkbladen die te hoog staan voor de gebruiker.

Bijkomend zorgen de hogere positie en de vorm van de zadelzitting dat de knieën steeds lager komen dan de heupen. Deze houding wordt een open heup- en kniehoek genoemd. Door deze ‘open’ houding wordt de lymfe- en bloedcirculatie naar de benen toe verbeterd.

In beperkte ruimtes met weinig voetruimte, zoals aan balies, dokter- of tandartspraktijken, zorgt de zadelzitting ervoor dat de benen sneller naar beneden geplaatst kunnen worden. Dit zorgt voor een vermindering van de te benutten beenruimte waardoor men gemakkelijker kan manoeuvreren.

De actieve houding op een zadelzitting stimuleert meer beweging en bloedcirculatie doorheen het volledige lichaam.


3. Waarop letten bij aankoop?

Ten eerste is het belangrijk te weten voor welk gebruik de zadelzitting zou zijn. Is dit voor gebruik in een praktijkruimte, dan zal je er minder uren op doorbrengen dan als alternatief voor een klassieke bureaustoel. In dit laatste geval opteer je beter voor een zadelzitting met rugleuning.

Vervolgens bestaan er verschillende afmetingen van zadelzittingen. 75% van de mensen hebben de voorkeur voor een zadelbreedte van ongeveer 35 cm. Andere personen kunnen de voorkeur hebben voor een breder zadel (ca. 44 cm).
Heb je rugklachten? Dan opteer je beter voor een zadelzitting die beschikt over een zitinclinatie. Door het inclineren van de zitting stimuleer je een rechtere houding doordat het bekken gestimuleerd wordt naar een neutrale voorwaartse kanteling.

Heb je een genitale problematiek? Dan kies je best voor een split zadelkruk, aangezien deze uit twee helften bestaat waarbij het midden van de zitting open blijft. Dit zorgt voor een genitale drukvermindering.


4. Welke kwalitatieve modellen bestaan er?

  • Onze keuze zadelstoel voor gebruik in medische praktijken of beperkte ruimtes: Score Amazone of Jumper
  • Onze keuze zadelstoel met rugleuning voor matig gebruik: Score Amazone of Jumper met rugleuning
  • Onze keuze zadelstoel voor dynamisch actief werken op kantoor: Rovo Surf
  • Onze keuze zadelstoel voor intensief gebruik (waardige vervanging van de klassieke bureaustoel): Capisco 8106
  • Onze keuze zadelstoel voor intensief gebruik (budget versie): Capisco 8010 of Capisco 8020

 

Vorige post
Volgende post
afbeelding afbeelding afbeelding afbeelding afbeelding afbeelding afbeelding afbeelding

Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Contacteer onze adviseurs.